Skrevt d. 23.11-2022

Hvordan opdrager jeg en schæferhund?

Schæferen er en af de mest krævende hunderacer, når det kommer til træning. Den aktive, kloge og arbejdsomme hund egner sig til mange formål - herunder sporearbejde, servicearbejde og vagtopgaver. 

Når du får en schæferhvalp, er det særlig vigtigt, at du gør dig tanker om, hvilken træningsform din hund skal have. Herunder kan du læse mere om, hvordan du opdrager din schæfer, så den kommer til at trives livet igennem.

Opdragelse Schæferhund

Hvad er forskel på træning og opdragelse?

Når det kommer til at gøre en hund lydig, respektfuld og samarbejdsvillig, vil træning og opdragelse minde om hinanden. Mens træning dækker over forskellige discipliner, som du kan øve sammen med din hund, handler opdragelse om at gøre dit kæledyr respektfuld overfor dig og andre mennesker. 

Det er vigtigt at huske på, hvilket ophav schæferen har. Denne viden giver dig en forståelse for, hvilken form for opdragelse din hund skal have fra hvalpestadiet. Hunderacen stammer fra Tyskland, hvor det var ønsket at fremavle en race baseret på de tyske fårehunde. Fåreavl mistede sin værdi mere og mere tilbage i slutningen af 1800tallet, hvor maskiner i større grad tog over det manuelle arbejde i naturen. Det tyske ophav er grunden til, at racen også kendes som "German Shepherd". 

I dag er det opgaver indenfor politi og militær, som mange schæfere anvendes til. Hunderacen egner sig også godt som familiehund på grund af dens ønske om at adlyde, hjælpe og beskytte.

Den velopdragne hund er et kæledyr, der har det godt. 

Hvordan skal jeg opdrage min schæfer?

Du skal huske på, at hundes personligheder formes, mens de er hvalpe. Derfor skal du starte tidligt med at opdrage din hund. Din German Shepherd trives bedst med at være i omgivelser, hvor den kender rammerne. Det vil sige, at den skal opdrages med klare og tydelige kommandoer, som den vil nyde at efterleve og opfylde. 

Din German Shepherd er intelligent og frygtløs. Instinktivt vil den beskytte alt, hvad den oplever, tilhører den. Det er både mennesker og ting. I starten af opdragelsen handler det om at skabe et tillidsfuldt bånd til din hund. Den skal erfare, at det er dig, der bestemmer. Uden klare regler for, hvad din hund må og ikke må, vil den selv tage over og bestemme. Dette kan gøre det mere besværligt at socialisere din hund, når den bliver ung og voksen.

Opdragelsen er altafgørende for, hvilken adfærd din hund får som ung og voksen. Der er forskellige måder at opdrage hunderacen på, alt efter om den skal bruges til politiarbejde, eller om den skal fungere som familiehund.

Dette skal du være opmærksom på i opdragelsen af en schæferhund 

Som familiehund skal din schæfer opdrages til at være kærlig og loyal. Du skal forholde dig til disse karakteristika for hunden, når du opdrager den:

  • Det stærke temperament 
  • Den store energibehov
  • Den store lyst til at opfylde ønsker fra ejeren
  • Det skarpe intellekt 

Du skal altid have hunderacens nedarvede temperament in mente. Uden tydelige regler i hjemmet vil din hund gøre, hvad der passer den. Og den kan få en skræmmende effekt på andre mennesker og omgivelser, hvilket kan gøre det ubehageligt for både dig og andre, når du går ture med din hund. 

Din hund skal luftes i 1-2 timer om dagen, og den skal stimuleres kognitivt med opgaver og udfordringer. Uden fysisk og mental træning vil din hund komme til at kede sig, og det vil resultere i voldsom adfærd indenfor, hvor hunden vil ødelægge ting og møbler. 

Din schæfer elsker at løse opgaver, som den får fra sin ejer, den skal have et tillidsfuldt forhold til. Hunden har et gen for at blive glad og stolt, når den opfylder dét ønske, den modtager fra ejeren. 

Træn Din Schæfer

Sådan kan du træne den unge og voksne schæfer

Din unge og voksne German Shepherd vil elske at være engageret i træning sammen med dig eller én af de andre mennesker, den bor med. Træningen er med til at vedligeholde opdragelsen i takt med, at din hund bliver ældre. Træningen er derudover en god kilde til motion og fysisk træning, hvilket den adrætte og energiske hund har brug for til at trives optimalt.

Schæferen egner sig særlig godt til agility- og lydighedstræning. Det er begge discipliner, hvor din hund lærer at adlyde dig og følge dine kommandoer. Den vagtsomme og pligtopfyldende hunderace har et stort konkurrencegen, hvilket gør det ideelt for dig og din hund at deltage i konkurrencer.

Den unge og voksne schæferhund har brug for, hvad der svarer til 3 daglige gåture samt 1 times leg, hvor den udfordres fysisk og mentalt. Agilitytræning giver din hund fysiske og mentale opgaver, der udfordrer dens intellekt. Og lydighedstræningen styrker relationen mellem dig og din hund. 

Særligt om tonefald i forbindelse med opdragelse af hund

Hvalpe er nysgerrige, energiske og livsglade. Sådan gælder det også for din schæfer. Din lille hund skal lære de spilleregler at kende, som gælder i dit hus. Du skal være konsekvent med opdragelsen, så hunden hurtigt lærer, hvad den må, og hvad den ikke skal. 

Den bedste måde at opdrage din hvalp på er ved små lydighedslege, I kan være sammen om i haven. Her kan din hvalp lære, hvornår du beder den om en opgave, og den finder ud af, hvornår den skal reagere på en kommando fra dig. Det er en god idé at have et reb, aktivitetslegetøj eller bold, som du kan bruge til kaste/gribe lege med din lille, aktive hund. Alle hvalpe skal lære at adlyde. Din hvalp vil komme til at lege med rebet eller bolden, mens I er i gang med træningen. Når den gør dét, skal du ignorere dens adfærd og undgå at begynde at lege med. 

Din hund får naturlig glæde, når den fuldfører en opgave. Du kan belønne den ved at give den sit yndlingslegetøj, en bamse eller en godbid. 

Det gode ved schæfere er, at de er meget lærenemme. Når du er konsekvent med træning og opdragelse, vil du få en glad, lydig og samarbejdende hund, der vil beskytte dig og din familie samtidig med, at den er god mod andre mennesker og dyr.