Skrevt d. 29.11-2022

Sådan vasker og plejer du din schæferhund

At gøre det bedste for din hund, det må være den højeste prioritet. Nogle gange er det dog ikke helt nemt at e på hunden, hvad der er det bedste, for den siger ikke altid helt så meget med ord som der kunne være ønsket. I stedet er det nødvendigt at søge den viden der omhandler lige præcis pels og pleje af din type hund også når det handler om en schæfer. Pelstype, hud og eventuelle tendenser til problemer er nemlig alt sammen noget der spiller ind i forhold til at give den helt rette behandling.

Pleje Af Schæferhund

Hunden med en masse pels 

En schæferhund er en race der har rigeligt med pels, både dækpels og underuld. Oprindeligt var der tale om en klog hyrdehund, der skulle kunne modstå vind og vejr. I dag findes der både korthårede og langhårede udgaver og racen, hvilket dog ikke har den store betydning for hvor meget pels der er siddende på huden, men udelukkende et spørgsmål omkring længden af denne. Alt i alt, kan det ikke lade sig gøre at have en schæfer i hjemmet, uden at der mere eller mindre er pels over det hele, men der er heldigvis også tiltag der kan gøres for at minimere dette, med den rette pels og pleje.

Den tætte underuld skal fældes  

Du kan være helt sikker på, at en schæferhund, langhåret eller korthåret, vil smide dele af sin pels mere eller mindre hele året rundt. Det er en hund der er avlet til at skulle klare lidt af hvert og sikre sig at have tilstrækkeligt med pels året rundt, når nu de skulle gå ude og eksempelvis passe på får eller kvæg i regn og slud. At producere ny pels der skubber den gamle ud hele året rundt, er en schæfers forsikring for, at der altid er tilstrækkeligt med isolering og vejrbestandighed. Dog kan det alligevel siges meget klart, når det store pelsskifte finder sted forår og efterår, da hunden i langt højere grad vil fælde og gerne i store totter. 

Ekstra pels kræver ekstra pleje

Pelsen hos en schæfer er stor, tyk og der er meget af den, både hos de korthårede og de langhårede. Det er en pels der mest af alt egentlig godt kan passe sig selv, men den vil hurtigt se uglet, beskidt og måske endda en smule filtret ud, særligt under det store pelsskifte forår og efterår. Yderligere vil en schæfers pels, der passer sig selv, smide hår her og der og alle vegne og ikke hensigtsmæssigt i et hjem, medmindre du vil bruge alt tiden på at skulle gøre rent efter din hund. En hund som en schæfer er derfor også en hund der stiller lidt større krav til pelsplejen, såfremt at du ønsker den skal se pæn og velholdt ud ligesom at der kræves ekstra pelspleje, hvis ikke du vil have hundehår i alle kroge og overflader.  

Daglig pelspleje er en fordel 

At skulle rede en schæfer, er noget der kræver tid og noget er bør gøres dagligt for at få den pæne, flotte og skinnende pels. At lære hunden at blive redt allerede fra en meget tidlig alder er derfor aktuel, såfremt at du ikke skal have en daglig kamp. At fortsætte den daglige træning og gentagelse af redningen er ligeledes nødvendig, da en schæfer gerne er en hund der holder af faste rutiner. 

Fordele ved at rede pelsen hver dag 

Der er flere fordele ved at rede din schæfer hver dag. Først og fremmest vil du sikre at det bliver en fast del af den daglige rutine. Du minimerer behovet for den tid der bruges på pelsplejen af en enkelt omgang og dermed også en fordel for den hund der måske ikke har den største tålmodighed. 

Med en daglig pelspleje minimerer du at hunden fælder blot den bevæger sig, du vil også sikre at det er nemmere for hunden at regulere temperaturen, uanset om det er varmt om sommeren eller iskoldt om vinteren. Med en velplejet pels, der bliver passet på dagligt, vil du også stimulere hudens blodcirkulation og på denne måde regulere fedtbalance i både hud og hår. Ved en god balance er fedtfordelingen optimal, pelsen ligger som den skal i en ensartet retning og vejrbestandigheden øges.

Vask Af Schæferhund

En våd hund kan give problemer

Bliver pelsen ikke redt jævnligt og bliver plejet, vil der være steder på din schæfer der er udsat for vind og vejr. Uden at fordele fedt i huden og pelsen, vil det også være nemmere for eksempelvis regnvand at trænge ind til underulden og bliver hunden først våd, så er det mere eller mindre umuligt at få den til at blive tør igen. Dette kan give grobund for svampevækst og bakterier, ligesom at det alt i alt kan betyde en hud der er generet og bliver mere sart. Sammenholdt med, at en schæfer kan være stærkere disponeret for allergiske hudsygdomme, er det vigtigt at gøre alt hvad man kan, for at undgå en våd underuld.

Skal neglene klippes?

Der er ikke meget udover pelsplejen der er aktuel for en schæfer. En ting som dog kan være svært at undgå, uanset om man har en schæferhund eller en anden race er negleklip. For slider hunden ikke selv sine negle ved at gå meget lange afstande dagligt, eller en hel del på et hårdt underlag som eksempelvis afspalt, så bliver de hurtigt længere end hvad der er hensigtsmæssigt. Som tommelfingerregel så burde man ikke kunne høre hundens negle når den går almindeligt på stuegulvet. Er dette tilfældet, bør du overveje at klippe dem. Har du ikke selv modet, kan din dyrlæge eller en hundetrimmer hjælpe dig med negleklipningen. 

Sådan klipper du selv hundens negle

  • Træn fra en tidlig alder, i at hunden kan holde poten stille i din hånd 
  • Find en kraftig negleklipper der er beregnet til store hundepoter
  • Køb produktet klip stop, der stopper eventuelle blødninger i en fart 
  • Klip efter anvisningen fra negleklipperen og kun få millimeter ad gangen
  • Når neglens midte er blød, må du ikke klippe mere, da der kort bag sidder blodårer